White Label

2 Ocak 2014 Perşembe

Trivago Yılın Gezgini Ödülleri 2013

Gezginlerin buluştuğu site Gezigoo, seyahat blogger'ları arasında bir yarışma düzenliyor. Yarışmanın mekanizması tahmin edilesi; aday oluyorsunuz, oy topluyorsunuz ve sonuçlar Radyo Turkuvaz'da Hopdedik Ayhan tarafından yayınlanıyor. Son başvuru süresinin 4 Ocak olduğu yarışmanın oylama tarihleri ise 6-17 Ocak. Yarışmanın ana sponsoru ve isim babası Trivago. Ödüller ise konaklama ve Balkanlara uçak bileti hediyeleri şeklinde belirlenmiş. Bu tarz girişimlerin hoşuma gitmesi bir yana biraz da eleştiri yapacağım.


Sosyal medya üzerinden yapılan yarışma mekanizmalarındaki en çok oyu topla mantığı, ilk sosyal medya kampanyaları ile epey popüler oldu. Ancak insanların birbirinden oy "ricası" bir noktadan sonra kimin daha çok takipçisi olduğuna göre değil, arkadaşı olduğuna göre belirleniyor. Bu sistem oy verenlerin nitelikli değil, nicelikli olmasına sebep oluyor. Markalar kampanyalarını daha çok kişiye duyurmak niyeti ile hareket ediyor ancak hitap ettikleri kişiler hedef kitle kümesinin oldukça dışına çıkıyor. Bu sorgulanması gereken bir kurgu ve katılımcıyı da aslında bence niteliksizleştiriyor.

Gezigoo, kampanyasında sadece Gezigoo üyelerinin katılabildiği ve oy verebildiği bir mekanizma geliştirmiş. Bu belki kitleyi daha kontrollü seçmek için yapılmış bir hareket olabilir ancak yine de çok savunabileceğimi söyleyemeyeceğim bir sistem. Bundan önce de Skyscanner Bloscars ödüllerini haber yapmıştım, onlarda da en çok oyu kazan mantığı yarışmanın ilk aşamasında yaratılmıştı. Markaların bu kolaylığa kaçmaması gerek. Nacizane görüşüm bu.

Yine de tanıtmak, desteklemek boynumun borcu. Yarışmaya buradan katılabilirsiniz.


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder