White Label

10 Aralık 2013 Salı

Fransız Metrosu için Sarkastik Uygulama


Çoğu Fransız, ülkesine gelen turistler tarafından biraz kaba ve snob bulunur. Yine bu çoğunluk, ülkelerine gelen turistlerin kaba ve görgüsüz olduğunu düşünürler. Fransız Toplu Taşıma Otoritesi RAPT, bu durumun Fransa'ya gelen turistler ve yerliler için biraz çekilmez olduğunun farkına varmış ve hem Fransız vatandaşları için, hem de gelen turistler için Fransız Metrosu Kullanma Kılavuzu uygulaması hazırlamış.

Akıllı cihazlara indirilebilen bu uygulama, metro kullanıcılarının metroda yapması ve yapmaması gereken hareketler hakkında hafif sarkastik tonda bilgiler veriyor. Birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz;

Saygılı olun; üzerinde çarpı işareti olan sigara sanat değil, sigara içmeme uyarısıdır.
Yardımcı olun; Bir elinde Paris metro haritası olan, diğer eliyle de kafasını kaşıyan bermuda şortlu bir insan görürseniz, -kendisi bir turisttir- yardımcı olun.
Sessiz olun; telefonda uzun konuşmayın çünkü bu katlanılır gibi değil.
Sessiz olun; mendiller vedalaşırken sallamak dışında da işe yararlar.
Kibar olun; ayağınıza yanlışlıkla basan biriyle düelloya başlamayın.
Görgülü olun; sıcak günlerde bir penguen gibi kollarınızı 2 yanınızda tutun.
Görgülü olun; müziğinizi paylaşmak için sosyal medyayı kullanın, metroyu değil.
Görgülü olun; ikisi de fayanstan yapılsa da metroyu banyo olarak kullanamazsınız. Buna makyaj yapmak ya da saç spreyi kullanmak da dahil.
...

Özellikle şehir hayatında fiziksel olarak binaları dışında temas edemediğimiz soyut bir varlık belediye. Bu sebeple bu espri düzeyinde bir çalışma yapmasının, hem şehre gelen turistlerin hem de yerlilerin gözünde sempatik/ilgili belediye imajı çizmekte yardımcı olduğunu tahmin ediyorum. Çarpılan adam çizgi filmine alışmış İstanbul metrosu sakinleri için beklenti anlamında fazla bir çalışma olsa da, benzerini burada görmek mutluluk verici olurdu.

Etiquette-book


Etiquette-cover

Etiquette-handkerchief

Etiquette-noise

Etiquette-phone

Etiquette-smoking

Etiquette-staring



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder